Ἀνεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ἠλεκτρολόγων Ἠλεκτρονικών Ναυπηγῶν 

subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link

Απολογισμός δράσεως ΑΚΜΗΗΝ στο ΤΕΕ : 2003 - 2006

 

 

 

 

 

Συνοπτικός απολογισμός  δράσης μας στο ΤΕΕ : 2003 - 06

Σεβασμό για τον κλάδο μας μέσα στο ΤΕΕ

Η δραστηριότητα της κίνησής μας ήταν σημαντική από κάθε άποψη. Η φωνή του κλάδου μας ακούστηκε με προσοχή σε όλα τα αρμόδια όργανα του ΤΕΕ (Διοικούσα Επιτροπή, Αντιπροσωπεία, κλπ). Η έντονη παρουσία της Κίνησή μας ανάγκασε όλες τις μεγάλες παρατάξεις του ΤΕΕ να ενισχύσουν την παρουσία των Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων στα αιρετά όργανα και τις εκπροσωπήσεις. Ετσι σήμερα ο κλάδος μας ενισχύθηκε σημαντικά μέσα στο ΤΕΕ παρά το γεγονός ότι το ίδιο συνεχίζει να ασχολείται περιθωριακά μόνο με τα θέματα του κλάδου μας.

Υπεράσπιση του Νόμου 6422/34 έναντι εξωφρενικών αποφάσεων του ΤΕΕ περί απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων M-H σε άλλες ειδικότητες μηχανικών

Στις 1/10/2003, δηλαδή ένα μήνα πριν τις τότε εκλογές, η Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ αποφάσισε με την σύμφωνη γνώμη όλων των μεγάλων παρατάξεων ότι οι Μηχανικοί Παραγωγής «έχουν επαγγελματικά δικαιώματα μηχανολόγου μηχανικού..». Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφορη παραβίαση του Νόμου 6422/34 ο οποίος ορίζει σαφώς ότι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Μ-Η επιτρέπεται μόνο στους απόφοιτους διπλωματούχους μηχανολόγους ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ ή των άλλων οικείων αντίστοιχων σχολών της χώρας ή των ομοταγών σχολών του εξωτερικού. Πιέσεις για την έκδοση παρομοίων αποφάσεων ασκούνται και από μία σειρά άλλων κατηγοριών μηχανικών (ενεργειακών πόρων, οικονομίας και διοίκησης, κλπ). Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ηλεκτρολόγου μηχανικού σε μία σειρά νέων ειδικοτήτων τηλεπικοινωνιακής ή πληροφοριακής κατεύθυνσης.

Η ανωτέρω απόφαση είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και του μέλλοντος που επιφυλάσσουν για τον κλάδο μας οι μεγάλες παρατάξεις του ΤΕΕ. Η ΑΚΜΗΗΝ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της για την θέση αυτή του ΤΕΕ και ζήτησε κατ’ επανάληψη την επανεξέτασή της. Μέχρι στιγμής η Δ.Ε. παρόλο ότι ασχολήθηκε με το θέμα δεν αναθεώρησε την θέση της και τούτο παρά το γεγονός ότι όλα τα Πολυτεχνικά τμήμα Μηχανολόγων της χώρας έχουν ποικιλοτρόπως εκδηλώσει την αντίθεσή τους. Η ΑΚΜΗΗΝ πιστεύει ότι εάν διατηρηθεί και γενικευτεί η θέση αυτή της Δ.Ε. του ΤΕΕ, τότε αυτό θα οδηγήσει στην ισοπέδωση και πρακτικά στην κατάργηση του επαγγέλματος του Μ-Η στην χώρα μας. Αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις επί της ασφάλειας και της υγείας εργαζομένων και πολιτών.

Πάντως με την δράση της η Κίνησή μας κατάφερε αναστείλει την έκδοση παρομοίων αποφάσεων και να θέση το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη. Η ΑΚΜΜΗΝ εξεδήλωσε παντοιοτρόπως την θέση της ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μ-Η δεν θα πρέπει να αποδίδονται εξ απονομής, αλλά μόνο μετά από αυστηρές επαγγελματικές εξετάσεις επάρκειας όπως ίσχυε εξάλλου στην χώρα μας μέχρι το 1984, και όπως άρχισε πλέον να γίνεται σήμερα από το ΤΕΕ για τους αποφοίτους του εξωτερικού οι οποίο μεταφέρουν επαγγελματικό δικαίωμα. Μέχρι όμως την ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, η ΑΚΜΗΗΝ είναι θα είναι αντίθετη σε κάθε εμβαλωματική και μονομερή προσπάθεια τροποποίησης του νόμου 6422/34 και της άκριτης απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Υπεράσπιση των διατάξεων του Νόμου 6422/34 για τις Η/Μ εγκαταστάσεις

Ένα πλήθος εγκαταστάσεων Μ-Η κατασκευάζονται σήμερα παρανόμως χωρίς μελέτη και επίβλεψη μηχανολόγου και ηλεκτρολόγου μηχανικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανελκυστήρες οι οποίοι αν και χαρακτηρίζονται ως μη απλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, εν τούτοις αδειοδοτούνται και κατασκευάζονται χωρίς μελέτη Διπλωματούχου Μηχανικού Μ-Η. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκατοντάδων kW, οι οποίες αν και θεωρούνται ως μη απλές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ηλεκτροδοτούνται από την ΔΕΗ συχνά με μόνη μελέτη, ένα ελλιπέστατο μονογραμμικό διάγραμμα, χωρίς την ύπαρξη κατάλληλης μελέτης γειώσεων, χωρίς επιλογή κατάλληλων διατάξεων ασφαλείας, χωρίς κατάλληλες προστασίες. Η ΑΚΜΗΗΝ με παρεμβάσεις της σε όλα τα επίπεδα, ανέδειξε τα θέματα αυτά και συνέβαλε αποφασιστικά στην επανεξέταση όλου αυτού του παράνομου καθεστώτος από τις αρμόδιες αρχές.  

Η ΑΚΜΗΝΝ υπερασπίστηκε συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους που βρέθηκαν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια επειδή ακριβώς εφάρμοζαν την υφιστάμενη νομοθεσία. Τέλος η κίνησή μας συνέβαλε στην συγγραφή του νέου κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις της κίνησής μας στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, βάσει των οποίων η Α αποφάσισε την αναβάθμιση των μελετών Μ-Η κατά την έκδοση των αντίστοιχων οικοδομικών αδειών. Συγκεκριμένα η Α αποφάσισε ότι μαζί με την αρχιτεκτονική μελέτη πρέπει να υποβάλλονται Η/Μ σχέδια για τις όψεις και την οροφή κτιρίου. Επίσης αποφάσισε ότι κατά τον έλεγχο της αρχιτεκτονικής και της στατικής μελέτης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και όλες οι Η/Μ μελέτες. Τέλος η Α αποφάσισε να γίνεται ρητή μνεία στους βασικούς κανονισμούς που ισχύουν για τις Η/Μ εγκαταστάσεις (φυσικό αέριο, HD384, κλπ).  Παρ’ όλα αυτά όμως, κατά την τελική διαμόρφωση των θέσεων του ΤΕΕ, αγνοήθηκαν προκλητικά οι αποφάσεις της Α.

Υπεράσπιση του κύρους του Μ-Η και της δεοντολογίας μεταξύ των μηχανικών

Η κίνησή μας έθεσε πρώτη τα θέματα δεοντολογίας των μηχανικών, ιδιαίτερα μεταξύ των ιδίων των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων. Διατύπωσε υπεύθυνα την θέση-αρχή ότι «ο Μ-Η αναλαμβάνει τεχνική ευθύνη μόνο σε τομείς στους οποίους διαθέτει κατάλληλη εγκύκλιο εκπαίδευση ή έχει υποστεί αντίστοιχη επαγγελματική πιστοποίηση ή επαγγελματική εξέταση από το ΤΕΕ, ανεξάρτητα με το δικαίωμα που του παρέχει προς τούτο ο νόμος». Η αρχή αυτή συνιστά βασικό κανόνα της δεοντολογίας για όλους τους μηχανικούς και πρέπει να τηρείται πρωτίστως από τους ίδιους τους Μ-Η. Εάν ένας συνάδελφος μηχανολόγος δεν διαθέτει κατάλληλη εκπαίδευση ή πιστοποιημένη ικανότητα π.χ. σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οφείλει να συνεργάζεται με έτερο συνάδελφο ηλεκτρολόγο μηχανικό για την πλήρη κάλυψη του τεχνικού αντικειμένου μίας Η/Μ εγκατάστασης η οποία σχεδόν ποτέ δεν είναι αμιγώς μηχανολογική ή ηλεκτρολογική.

Ταυτόχρονα η κίνησή μας πρόβαλε συστηματικά την απαίτηση της τήρησης αυτής της βασικής δεοντολογικής αρχής και από τις άλλες ειδικότητες των μηχανικών οι οποίες αναλάβουν τεχνικές ευθύνες σε «απλές» Η/Μ εγκαταστάσεις. βάσει του δικαιώματος που παρέχει ο Ν.6422/34. Ως γνωστόν η αρχή αυτή παραβιάζεται κατά κόρον από μηχανικούς οι οποίοι ουδέποτε έχουν καταρτιστεί ή εξεταστεί επί θεμάτων Η/Μ εγκαταστάσεων. Ετσι συχνά παρατηρούνται φαινόμενα «Η/Μ μελετών» π.χ. λεβητοστασίων οι οποίες συνίστανται στην σχεδίαση ενός τετραγώνου επί μίας αρχιτεκτονικής κατόψεως υπογείου. Κλασσική περίπτωση αποτελούν επίσης οι «μελέτες» ηλεκτροδότησης μίας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από την ΔΕΗ. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις επί της ποιότητας των μελετών ή την ασφάλεια των αντίστοιχων Η/Μ εγκαταστάσεων.

Η κίνησή μας έχει κατ’ επανάληψη θέσει το θέμα αυτό εντός των αρμοδίων οργάνων και φορέων των μηχανικών και έχει εκφράσει την θέση ότι ο κάθε συνάδελφος μηχανικός ο οποίος επιθυμεί να ασκήσει τα καθήκοντα Μ-Η επί των απλών Η/Μ εγκαταστάσεων, θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλη πιστοποίηση (όπως π.χ. συμμετοχή σε επαγγελματικές εξετάσεις στο πλαίσιο του ΤΕΕ).

Μέχρι σήμερα, το ΤΕΕ (Διοικούσα Επιτροπή, Αντιπροσωπεία) ουδέποτε ασχολήθηκε με αυτό το σοβαρό θέμα.  Αντίθετα επιτρέπει να διαιωνίζεται αυτή η αντιδεοντολογική συμπεριφορά, η οποία δεν αφορά μόνο τους Μ-Η αλλά όλες τις ειδικότητες των μηχανικών. Είναι συχνό το φαινόμενο υπογραφής σοβαρών τοπογραφικών ή στατικών μελετών από μηχανικούς οι οποίοι ενώ μεν διαθέτουν το δικαίωμα κατά νόμο, εν τούτοις διαθέτουν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις άσκησης αυτών των καθηκόντων. Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής είναι η σημαντική υποβάθμιση τόσο της ποιότητας των κατασκευών όσο και του κύρους των μηχανικών, ενώ η ελλιπής μελέτη ή η απουσία επίβλεψης είναι δυνατόν να υποβαθμίζουν τους παράγοντες ασφαλείας.

Βασική επιδίωξη της Κίνησής μας ήταν και παραμένει η αναβάθμιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού κώδικα δεοντολογίας για όλους τους μηχανικούς.

Εξετάσεις δοκιμασίας επάρκειας, τα ΤΕΙ και οι νέες ειδικότητες των μηχανικών

Η κίνησή μας πρωτοστάτησε στην δημιουργία των εξετάσεων δοκιμασίας επάρκειας για όλους τους αποφοίτους τεχνικών σχολών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δικαιούνται να μεταφέρουν επαγγελματικά δικαιώματα στην χώρα μας βάσει της Οδηγίας 89/48. Ηδη το ΤΕΕ διοργάνωσε με επιτυχία την πρώτη γραπτή οκτάωρη εξέταση για τους πρώτους υποψήφιους (πολιτικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί). Το γεγονός αυτό συνιστά μία σημαντική επιτυχία του ΤΕΕ με την οποία αποτρέπονται σε μεγάλο βαθμό οι δραματικές συνέπειες της Οδηγίας 89/48 για την χώρα μας.

Σήμερα εν’ όψει της έκδοσης νέων ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ της χώρας, διαμορφώνεται πλέον ο κίνδυνος απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών στο σύνολο των αποφοίτων των ΤΕΙ όπως ρητώς προβλέπεται στα νέα σχέδια ΠΔ τα οποία προετοίμασε το ΣΑΤΕ του Υπ. Παιδείας. Ετσι μέσα σε μία πενταετία ο αριθμός των τεχνικών οι οποίοι θα εξομοιωθούν πλήρως με τους Μ-Η θα υπερδιπλασιαστεί. Η κίνησή μας προβάλει συστηματικά εδώ και μία πενταετία, την αναγκαιότητα καθιέρωσης γραπτών εξετάσεων επάρκειας για όλους όσους προβλέπει η νομοθεσία μας. Είμαστε αντίθετοι στην απονομή δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ με βάση και μόνο την απόκτηση του πτυχίου τους, ή απόκτηση μίας τυπικής εμπειρίας. Θεωρούμε όμως ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα η μόνη λύση είναι η καθιέρωση γραπτών οκτάωρων εξετάσεων για όλους. Οι μεγάλες παρατάξεις του ΤΕΕ, ενώ δεν διαφωνούν με την πρόταση αυτή, εν τούτοις στην πράξη δεν κάνουν τίποτα για να αποφύγουμε την άκριτη εξομοίωση αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Άλλες παρατάξεις καταφέρονται άκριτα εναντίον των γραπτών εξετάσεων στο ΤΕΕ, χωρίς να διευκρινίζουν πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η κίνησή μας υποστηρίζει σταθερά την πρόταση των γραπτών εξετάσεων επάρκειας, ως την μόνη λύση για την έξοδο από τα αδιέξοδο. Από την άλλη πλευρά η εξετάσεις δοκιμασίας επάρκειας αποτελούν διέξοδο για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τις νέες ειδικότητες των μηχανικών οι οποίες το επιθυμούν (π.χ. μηχανικοί παραγωγής ή ενεργειακών πόρων ή τηλεπικοι-νωνιακών συστημάτων, κτλ). Όλα αυτά τα χρόνια η ΑΚΜΗΗΝ ήταν η μόνη παράταξη στο ΤΕΕ η οποία υποστήριξε σταθερά και αταλάντευτα την θέση αυτή η οποία αποτελεί πρακτικά και την μόνη εφικτή λύση στα σημερινά «αδιέξοδα».